replica watches hermes replica for women rolex replica replica hermes outlet replica rolex for men Hermes replica omega replica for men replica watches replica rolex
Българският сфинкс на брега на Черно море

Виц на деня
Виж всички вицове


Ползвате ли Интернет за електронни разплащания?
Да, и то често
Да, ако ми се налага
Не, нямам доверие
Категорично не
Не съм запознат(а)
виж резултатите


News letter


Контакти

Информация за контакти
ул. Хр. Ботев 101
тел. 056/83 10 00
факс 056/80 17 33

 

Tелефон за реклама:
056/ 83 10 00

office@factor-bs.com
reklama@factor-bs.comTyxo.bg counter
Tyxo.bg counter
Българският сфинкс на брега на Черно море
28.11.2009
Виждали ли сте на живо сфинкс от камък? Ако сте били в Египет - със сигурност. Но всеки знае, че в България такива чудеса няма къде да се видят.

Има обаче, все пак, едно място в нашата страна, където можете да видите съвсем истински каменен сфинкс. И то не имитация, направена за някоя филмова мега продукция или грандиозна декорация на безвкусен строеж.

Мястото, където може би от хилядолетия се издига грамада, много наподобяваща чудните египетски фигури, се намира на морския бряг, в устието на река Велека, на няколко километра от Синеморец.
Хората от курортното селище отдавна знаят къде точно се извисява феноменът.

За туристите, намирането на интересната фигура обаче не е лесна задача - сфинксът, както вече отдавна е наричана фигурата, като че ли нарочно е стаен сред скалите и наистина е трудно да бъде открит. За да стигнете до него, трябва да слезете до морския бряг северно от Синеморец, близо до брега на реката и почти да нагазите в солената вода. Чак тогава, обръщайки поглед на запад, ще видите уникалните очертания на каменния колос.

През лятото, когато на мястото идват много хора, в подножието му винаги има следи от огньове и недогорели восъчни свещи, прилепени към скалите. Някои хора вярват, че точно тук са концентрирани незнайни сили и са създали своеобразен култ към фигурата.

Едни казват, че тя изпълнява желания, други се вдъхновяват от истории за наличието на някогашно тракийско светилище тук, трети пък твърдят, че на мястото има сигурни следи от посещения на извънземни пришълци, които са оставили в лицето на сфинкса следа от своето присъствие.

Учените пък са категорични- създател на скалната фигура е природата.  


Автор: Татяна Стефанова
Прочетена: 3752
Коментар на: benjadem.alflorentin 07.03.2014г. 00:52:32
muy interesante. no sabía que existía tal esfinge. Впечатляющий
Добави своето мнение в коментарите:

Име:
E-mail:
Коментар:
Въведи кода :