Виц на деня
Виж всички вицове


Ползвате ли Интернет за електронни разплащания?
Да, и то често
Да, ако ми се налага
Не, нямам доверие
Категорично не
Не съм запознат(а)
виж резултатите


News letter


Контакти

Информация за контакти
ул. Хр. Ботев 101
тел. 056/83 10 00
факс 056/80 17 33

 

Tелефон за реклама:
056/ 83 10 00

office@factor-bs.com
reklama@factor-bs.comTyxo.bg counter
Tyxo.bg counter
Има достатъчно места в детските градини
29.03.2010
Община Бургас гарантира, че няма да има злоупотреби в приемната кампания, каза Йорданка АНАНИЕВА, зам.-кмет по образование и култура

- Госпожо Ананиева, в четвъртък – 1 април – започва кампанията за прием в детските градини. Какви са Вашите очаквания?

- Да, стартираме приема на деца в първа възрастова група в детските градини, а очакванията ни са, че и тази година ще има повишен интерес към тази социална услуга. При това най-вече в традиционно натоварените точки – централна градска част. Очаквам там отново да има малко по-висок интерес и по-голям брой подадени заявления.
Съветвам родителите да подадат документи там, където наистина им е най-удобно децата им да посещават детска градина, за да може да се избегне това натоварване. Точно поради тази причина детските градини работят с удължено работно време, така че родители, които работят до по-късно и имат притеснения, че няма да се справят с работното време, да са спокойни, че градината, която е близо до дома им, ще може да поеме децата до момента, в който те излязат от работа.

- Очаквате ли увеличение на децата за прием?

- Има увеличение на броя на родените деца, които вече са на възраст за прием, но се увеличава и капацитетът на детските заведения. Това, което сме обявили като места за прием, е наличната ни към този момент база. Тези бази, които предстоят да бъдат открити – в духа на коректността – не сме ги презентирали, но за септември те ще бъдат готови. Така че в зависимост от търсенето и подадените заявления ние ще имаме възможност да открием още няколко групи в ЦГЧ. Едните са в „Раковина“, новото крило там е почти пред завършване. Другите са в ОДЗ №2 „Звездица-зорница“, което също е свободно в момента, но се нуждае от основен ремонт. То е включено в нашата капиталова програма и през лятото ремонтът ще стане.

- Миналата година колко неудовлетворени молби останаха?

- Миналата година имаше някъде около 100-120 деца, които останаха неприети. Дадохме възможност на родителите наново да кандидатстват, около тридесет и пет подадоха документи и ги удовлетворихме с новата група в ЦДГ „Пламъче“. Де факто нямаше неприети. Имаше деца, чиито родители желаеха да бъдат приети на друго място, такива и сега ще има със сигурност.

- Въпреки че правилата за прием от месец декември са на сайта на общината, родителите задават доста въпроси, за допълнителни разяснения. Например, „При подаване на документите се изисква  акт за раждане на детето (оригинал и копие). Това не ограничава ли равностойния прием в повече от една градина на едно и също дете, тъй като оригиналът не може да бъде в един и същ час на две различни места?“

- Не смятам, че това е някакъв вид ограничение, защото оригиналът го изискваме само за сверка с копието. Лицето, което приема документите, трябва с подписа си да удостовери, че копието е вярно с оригинала. И оригиналът веднага се връща на родителите, които могат в рамките на месец април да кандидатстват в още колкото искат градини.
 
- Изискват се лична карта на родителя или документ за адресна регистрация - оригинал и копие. Трябва ли личната карта да се представи от собственика й, или може да бъде подадена от баба, дядо или друг роднина?

- Много често именно бабите и дядовците са ангажирани с подаването на документите. Достатъчно е да представят личната карта на родителя, за да се види адресната регистрация.
Тази година ние предварително сме качили в сайта заявленията за прием – родителите могат да  изтеглят бланки, да ги попълнят предварително и друг да ги подаде.

- Необходимо е удостоверение от  общинската дирекция "Местни приходи от данъци, такси и реклама"за наличие или липса на задължения за предходна година на всеки от родителите.
Ако се кандидатства в две и повече детски градини, трябва ли да бъде представено на всички места оригиналното удостоверение, или ще се приемат и копия?

- Ако родителите смятат да кандидатстват на повече от едно място, нека да си копират удостоверението,  да покажат оригинала за сверка и да си го задържат.

- Миналата година общината не изискваше от родителите удостоверения, а направи по служебен път справка за дължимите местни данъци и такси, тази година не е така, защо?

- Тази година решихме, че е по-добре да имаме тези документи, когато се подават заявленията за прием, а не постфактум да ги проверяваме, защото това са едни много дълги списъци.
Ние достатъчно рано оповестихме правилата за прием. Става дума дали родителите са си платили местните данъци и такси за 2008 г. Тази година това условие се знае още от декември и имаше време хората да се организират.
Миналата година при проверката ни се оказа, че близо дена трета от родителите не бяха погасили задълженията си. В крайна сметка се издължиха, макар че с някои от тях доста дълги разговори водихме по въпроса. Вярно е, че децата не бива да са потърпевши от действията на родителите си, но в крайна сметка детската градина е социална услуга и не е коректно всички бургазлии да отделят пари за нея, а точно тези, които я ползват- не.

- Децата ще бъдат приети само в едно детско заведение, като всяко заявление за прием в различни детски заведения се приема като равностойно. Как точно и кой ще следи колко заявления има подадени за едно дете?

- Това се проследява впоследствие, когато директорите донесат на електронен носител всички постъпили заявления. Нашите IT специалисти засичат дублираните. Затова подчертавам още веднъж – нека родителите не се презастраховат с подаването на много на брой заявления, а наистина да се ориентират към детските градини, които са им най-удобни.
Примерно, ако детето живее в близост до „Раковина“ и „Вълшебство“, нормално е документи да се подадат в тези две градини. Ако родителят смята, че друга в центъра също му е удобна, няма проблем да подаде и там. Но ако в процеса на класирането ние преценим, че детето е класирано в другата детска градина, родителят няма право да ни се сърди, защото всяко негово желание ние приемаме за първо желание.

- След като комисията в детската градина определи децата, явно в общината  ще бъдат сравнявани списъците с тези деца, тогава кой ще гарантира коректността за отпадане на едно дете от конкретно детско заведение и евентуалното „вмъкване” на нови имена в списъците?

- Община Бургас гарантира, че няма да има злоупотреби в това отношение. Защото интересът на тази публична институция, която представлявам в момента, е да удовлетворим колкото се може повече желания, на колкото се може повече деца и родители. Не е необходимо да натоварваме едни детски градини, а други да нямат пълен брой деца, при положение, че имат свободни места. Желанието ни е колкото може повече деца да попаднат в списъците и на колкото може повече родители това да е удобно. Приемът по-скоро е въпрос на разпределение на децата по градините, тъй като с необходимите места ще се справим.

- Доколко ще се спазва териториалният признак за разпределяне на децата в детските градини, прилежащи към съответните дирекции? Не се ли нарушава равностойното кандидатстване на децата от центъра според този признак, тъй като на територията на „Приморие” има 7 градини, а в „Зора” само три ?

- Териториалният принцип има най-голяма тежест в приема. Защото според нас това е най-удобното за родителите. В центъра има най-много детски заведения, но има и най-голям брой кандидати. Така че ние ще удовлетворим желанията на най-близко живеещите до градините, след което вече ще се попълват местата с живеещи в по-отдалечени райони. В комплексите може да са по-малко детските заведения, но по правило там те са по-големи като сграден фонд и поемат повече деца.

- В заповедта не се споменава, че посещението в ясла е предимство, а защо тогава се и иска като информация в заявлението?

- Имаме много случаи, когато в ОДЗ-то ние сме осъществили прием на децата в яслата. Ако следваме логиката на нещата, то те изобщо не би трябвало да подават ново заявление за прием, защото детското заведение е едно и също.

- Това означава ли, че ще бъдат приети децата от яслената група в градински групи директно?

- Да, само трябва да потвърдят, че желаят това, защото може да има случаи, когато родителите искат в друга градина да ги запишат. Това потвърждение трябва да го направят пред ръководството на ОДЗ. Мога да кажа, че тези деца на практика вече са приети в първа група.

- След като не се изискват служебни бележки за това дали родителите работят по трудов  договор, защо се иска информация за местоработата им? Това означава ли, че вече отпада изискването да бъдат приемани деца в детските заведения само на работещи родители?

- По принцип винаги предимство имат децата на работещи родители. Но ако вземем предвид факта, че ние приемаме в първа възрастова група, в много голяма част от случаите майките няма как да са започнали работа, защото до този момент те са отглеждали своето дете, били са в майчинство. Затова въпросното изискване не е изрично условие. Просто защото на много места то е неприложимо. От друга страна, смисълът на това да си дадеш детето в градина, е именно там – да можеш да работиш.
А информацията за местоработата е задължително изискване за последващата документация, която попълват колегите – книгата за подлежащи на обучение, дневник и пр.

- Какво можете да кажете за финал на родителите?

Искам да им кажа да не подхождат към кампанията с напрежение. Да подходят с увереност, че места за децата им  в детските градини на територията на община Бургас има достатъчно. А ако се появи дефицит, ние ще създадем условия да увеличим капацитета и да удовлетворим техните желания.


Автор: Интервю на Александър ИНДЖОВ
Прочетена: 2250
Коментар на: Silvia Ivanova 05.06.2010г. 15:06:10
Iskam ,da spodelq za kosmara,koito prijevqva sestra mi.Bese edna ot parvite maiki,koito v parvite chasove na parvi april,chakase red...,s nadejda da zapise sina si na detska gradina.Jiveiat ,na ulica Oboriste...podade dokumenti v detska gradina Slance" i Detska gradina nomer..5 v sastiq raion.Bastata,na deteto po sastoto vreme bese bezraboten,dori i sega rabotata mu e vremenna.Jiveqt na kvartira....,nqma koi da otglejda deteto...sestrami e bez roditel,a roditelite na sapruga i ne jiveqt v Burgas.Po radi tazi prichina ,bese nalojasto ,deteto da badi prieto v detska gradina...,no uvi NE...idva zima i edno semeistvo i edno DETE sa obrecheni na mizeriq.TOva ne go razbiram........Prez izminalata sedmica ,sestrami hodi nekolkokratno,do tesi detski zavedeniq...s NADEJDA ,no se izmislqha kakvi li ne prichini..,ot glupavi po glupavi.Sega edno dete ste ostane v kasti s nedostatachni sredstva ,tai kato maika mu nqma kak da raboti za da mu osigori po dobar jivot.Za men tova e prestaplenie !!!
Коментар на: didi 09.06.2010г. 16:42:16
Детската градина не е пансион. Ако има затруднения тази майка - да се обърне към социалните служби за социална помощ и да си потърси работа. През лятото се откриват много работни места. Аз пък съм на мнение, че безработни родители не трябва да кандидатстват за настаняване на децата им в детско заведение. Криза е - така е, но има много които не работят, а взимат наеми от заведения и помещения, а децата им заемат места на наистина нуждаещи се, а плащат еднаква такса!
Коментар на: Ивиана 08.06.2011г. 23:42:29
масово директорите на ЦДГ си правят каквото си искат и разиграват родителите за наличието или отсъствието на свободните места. пример г-жа Драголова директор на ЦДГ "Слънце" ни отказа най безочливо мястото което се полагаше на нашето дете. жилището ни се намира с/у ЦДГ няма и 50 метра и сме сред първите записалите, но не! приети са деца след нас и живеещи по - далече. след като и поисках обяснение получих следния безочлив отговор " няма да го запиша, пиши жалба ако искаш до министъра и ако ме притесняваш ще те съдя, защото имам СЪРДЕЧНИ ПРОБЛЕМИ". това ли е отношение към притеснен родител ? тази жена трябва незабавно да се накаже или пенсионира "по болест"ако това разбира се е истина? сега търсим места в отдалечени детски заведения, защото масово родители заемат места по централните детски градини, и за нас които не сме дали рушвет и живеем на центъра няма такива. срамота за Общината която търпи такива служители на работа
Добави своето мнение в коментарите:

Име:
E-mail:
Коментар:
Въведи кода :