200-101 400-101 70-410 200-120 MB2-703 070-462 70-462 70-461 070-410 JN0-102 70-411 70-483 070-461 220-802
17 годишнини от сватбата бележат успешния брак

Виц на деня
Виж всички вицове


Ползвате ли Интернет за електронни разплащания?
Да, и то често
Да, ако ми се налага
Не, нямам доверие
Категорично не
Не съм запознат(а)
виж резултатите


News letter


17 годишнини от сватбата бележат успешния брак
20.05.2012
Диамантена сватба отпразнува семейство от несебърско.

Общо 17 вида са годишнините от сватби. Първата се казва зелена и се празнува всеки месец на датата на съдбовното "да". Съпругът подарява цветя. Първата годишнина се казва памучна или още бръшняна. Прието е да се празнува като се подаряват предмети за домакинството. Смята се, че младото семейство има нужда да окомплектова бита си, затова традицията повелява да се купуват чаршафи или покривки.

След това се отбелязва третата годишнина. Тя се нарича хартиена. Подхождат всякакви подаръци, в които има от този материал. Следващата е дървената и е се чуства на петата година от брака. Подаряват се съдове от дърво, свещници, сувенири. Идва ред на цинковата шеста годишнина от сватбата. Тук народът казва мъдро, че не всичко в семейния живот върви гладко и прави аналогия с цинковия съд, който трябва да се поддържа в добро състояние, за да се ползва добре.

Медната е седмата годишнина на сватбата, за която се смята, че е критична. Ако е едва двойка успее да я преодолее, тя има шансове и за напред, гласи традицията. Подаряват се бижута от кована мед.

Осмата година се нарича ламаринена. Подаряват се домакински съдове. За шестата, седма и осма годишнини идеята е да се поддържат добрите отношения между съпрузите. Смята се, че това са най-трудните години , когато се напасват характерите на двойката.

Останалите заедно до десетата годишнина празнуват розова сватба. Съпругът трябва да поднесе огромен букет от рози. Канят се кумове и приятели. Пет години по-късно семейството е готово за стъклената сватба.

Нарича се така тъй като се смята, че отношенията между двамата вече са чисти като стъкло. Подаряват се стъклени предмети. След две десетилетия общ живот идва порцелановата. Това е моментът семейство да подмени сервизите, получени на сватбата. Четвъртвековното съжителство се нарича сребърна сватба. Тя доказва, че семейството е здраво и успешно като метала. Даровете са прибори и бижутерия.

Седефената е на 30 години. Подарява се пръстен с перла или седеф, защото те не потъмняват. Символизират отношенията между съпрузите след толкова дълъг брачен живот. На 35 години е ленената сватба. Рубинената е 40 години брачен живот. Съпругът подарява на жена си пръстен с рубин, символ на близостта им и на рода, който са продължили. Златната е 50 -годишнината. Желателно е да се уважат домакините с позлатени подаръци. Накрая идва диамантената, която се празнува след 60 години съвсместен живот.

Диамантена сватба в края на 2009г. отпразнува семейство от несебърско. На юбилейната 60-годишнина семеен живот Руска и Атанас Боеви от село Оризаре гостува и кметското семейство Николай и Нури Димитрови. Нури, която има модна къща, дари на възрастната жена изискан тоалет в бяло. Преди 60 години Руска не е имала щастието да бъде облечена с бяла булчинска рокля. Времената били много бедни за този лукс. Така и не се видяла на младини като истинска булка. Затова на диамантената сватба пропускът бил поправен.

Руска и Атанас се „вземат” преди 60 години. И двамата са от Оризаре. Семейният им живот минава в родното село. Живели са ръка за ръка в труд и разбирателство. Съдбата не ги дарява с деца, но им дава доброта, за да радват с нея близки и съседи. Лоша дума с никого не са си казвали и винаги са били сред най-почитаните хора в селото.


Автор: Фактор
Прочетена: 1927
Добави своето мнение в коментарите:

Име:
E-mail:
Коментар:
Въведи кода :