Hermes Replica Handbags Louis Vuitton Replica Handbags Louis Vuitton Replica Handbags Louis Vuitton Replica Handbags Replica Handbags replica handbags Louis Vuitton Replica Handbags Louis Vuitton Replica Handbags Replica Handbags Louis Vuitton Replica Handbags Replica Handbags Replica Handbags Louis Vuitton Replica Handbags Microsoft 70-483 Replica Handbags Replica Handbags Replica Handbags Replica Handbags
Васил ДАНЕВ, изпълнителен директор на “Трансвагон”АД:

Виц на деня
Виж всички вицове


Ползвате ли Интернет за електронни разплащания?
Да, и то често
Да, ако ми се налага
Не, нямам доверие
Категорично не
Не съм запознат(а)
виж резултатите


News letter


Васил ДАНЕВ, изпълнителен директор на “Трансвагон”АД:
01.10.2008
Кмете, помисли за работниците без покрив. Износ за Германия, средна заплата 700 лв., 600 души персонал? Случайно е, защото не Георге Попеску, а Ивайло Дражев искал да купи вагонния завод през 1999г.

Изпълнителният директор на “Трансвагон”АД Васил Данев не страда от това, че  е непознат в публичните среди. Казва, че му било достатъчно да чуе името си, когато си говорят хората, които са на изчезване от опосканата ни държава. А той е един от тях. Малко известен факт е, че инж. Васил Данев е, може би, най-добрият български специалист и ръководител във вагоностроенето. Казват го колегите му.  
Започва трудовия си път в завод “Червено знаме”, когато е бил 22-годишен студент – от най-ниското стъпало в производството. Преминава през технологичния и конструктивен отдел, докато стигне до най-високия пост изпълнителен директор. Сега е на 57 г. и оглавява най-старата бургаска фабрика, възникнала през 1890 г.  като жп работилница с 50 души персонал, които трябвало да обслужат приключващия строеж на линията Ямбол-Бургас, затваряща жп цикъла в посока София. През 1909г. работилницата претърпява  първи етап на сериозно развитие с разширяване на работническия състав и цеховете. Вторият е през 1923г., когато се превръща в третата по големина фабрика за вагони и локомотиви в страната, след  софийската и русенската. През 1951г. тук е  построен първият български закрит товарен фавог тип “F”, с което се полагат основите на българското вагоностроене. Оттогава досега са произведени 50 хил. вагона от над 50 различни модификации. Към този момент “Трансвагон”АД е единственият ни работещ завод за вагони. Защото сродният му брат в Дряново, където се правят пътнически вагони, е пред фалит.

   - Г-н Данев, поводът за това интервю е изтекла в средите на едрия бизнес новина, че бургаската фирма “Трансвагон” ще стане собственик и на завода за пътнически вагони в Дряново. Доколко е вярно, че са в ход такива преговори?
   - Това не са слухове. И ще се радвам, ако сделка наистина има. Защото преди 4 години ние опитахме да купим софийския  вагоностроителен завод, за да развием производството, но надделяха други интереси, много по-големи и в друга посока.И вече този завод го няма.
   - Чии бяха тези интереси – може би на държавата, която се съобрази с изискванията на ЕС и с необходимостта от преструктуриране на промишлеността и закриване на нерентабилни производства?  
  -  Нищо подобно – ставаше въпрос за бързо печелене на пари, но не и за развитие на индустрията. Там, върху освободените вече 240 декара до Централна гара, в скоро време ще израснат увеселителен парк и търговски обекти. Всичко ще бъде застроено.А можеше да се помисли държавнически.
   - Да, но виждате в Дряново колегите ви докъде стигнаха. Явно е, че трудно можем да удържим на конкуренцията отвън с нашето нискотехнологично производство.
  -  В Дряново заводът е собственост на бизнесмени от Хърватия, впрочем те са вече трети по ред собственици. Чужденците не успяха да намерят екип, който да е наясно с този бизнес, нито да направят стратегия за развитие. Разчитаха на други хора да го управляват. Предприятието е обезкръвено откъм кадри, няма поръчки, върви към закриване.
  -  Откъде ще намерите кадри, кадърните се изнесоха навън?
  -  Ще го преориентираме в товарния бранш. Кадри в Бургас имаме, ще разчитаме и на тези, които са останали в Дряново, те имат традиции. Но основната идея е лека-полека да го насочим към руския пазар, където се очертават интересни перспективи. Нашият завод е изцяло ориентиран към  западния пазар, стоим твърдо в сърцето на Европа, изнасяме изключително за Германия.
   - Стандартите ли са пречката?
   - Ние сме европейски стандарт, с който се работи в България още от Освобождението от турско робство. От 100 години нашите изделия отговарят на европейските изисквания. Но руската железница е с други стандарти, там са залагани по-големи мащаби, друго е мисленето. В Дряново ще имаме голямо предизвикателство – ще преосмисляме и стратегия, и технология.  
   - Вашият съдружник Георге Попеску Ви нарича “мотора” на “Трансвагон” и Ви сочи като човека, без когото не може да се конструира и най-простото болтче.Що за съчетание е това у един изпълнителен директор?
  -  От Вас чувам за тези епитети, но моторът е съставен от много детайли и възли, без екип не става. Много от хората в нашия екип не са ограничени и могат оперативно да вземат решения, не страдам нито аз, нито Попеску,  от мания  всичко да преминава през нас.
   - Беше време, когато РМД/работническо-мениджърско дужество-б.а./ звучеше като срамна дума. Известно ли Ви е друго РМД в Бургас да не е “претопено” от мафията и да печели?
   - Не зная колко от тях работят, но нашето предприятие работи и печели, вече е АД. Беше основано от мениджърския ни екип не с идеята да се ограби и след нас... потоп. Искахме да работим. Основахме го, но нямахме пари. А трябваше по процедура да се плати 10% от стойността му веднага. Заводът беше оценен на 3,5 млн.щ.д. и ни трябваха 350 хил.щ.д. за първа вноска, после с различни инструменти можеше да се изплати. Обиколих много банки за заем, предлагах всевъзможни оферти и разработки, но това беше периодът на крах в банковата система и никой не искаше да ни вярва.
  -  Тогава ли се появи в Бургас Георге Попеску?
   - Още е рано за появата му. Пръв пристигна с оферта да ни купи Ивайло Дражев. Както сега, така и преди 20 г., аз се съмнявах, че този човек би могъл да мисли за бъдещето на това тежко производство. Помня, че ФК”Черноморец” беше в разцвет и че всичко около Дражев беше насочено към финансиране на футбола. Бяха останали в завода 250 работници, започнаха съкращения. Тогава дойде Георге Попеску, който не беше случаен човек в едрия бизнес в България. Той се държа коректно и внесе веднага първата вноска. Така станахме съдружници. Сега тук работят 600 души, средната заплата надхвърли 700 лв., специалистите са с много добро възнаграждение.
   - Какви вагони правите?
 -   Само за износ към Германия - два вида вагони от различни типове и модификации. Две технологични линии  работят денонощно. Пуснахме и трети технологичен поток за производство на талиги – подвижната част на вагоните.  В тази линия вложихме огромна инвестиция, но тя е самостоятелен, модерен и напълно завършен цикъл, дава ни мобилност и гъвкавост и в трудни за индустрията моменти, може да се разчита, че това производство никога няма да пресъхне.
   - Да, но не е ли отживелица жп транспортът?
   - Напротив, Европа е изцяло ориентирана към модерен жп транспорт по екологични причини, влагат се големи инвестиции за развиване на комбиниран транспорт. В почивните дни автомобилният трафик в развитите държави е забранен, но железниците им не спират. Ние се стремим да се впишем в тази модерна транспортна схема. Успяваме, защото предлагаме возила на добра цена, с добри технически характеристики.  
   - Как се намират работници за този специфичен отрасъл?
  -  Голям проблем е. Макар че имаме основно ядро, на което сме създали добри  битови условия и даваме високи заплати. Но това са около половината, всички са бургазлии, удовлетворени са и имат самочувствие, че работят тук от много години. Привлекли сме работници от по-отдалечени, по-бедни райони, хората искат да се трудят, харесват заплатата, столовата храна, добавките, но ние трябва да им осигурим и нормален живот извън завода. Два пъти вече се срещаме с кмета Димитър Николов и екипа му по конкретен проблем – трябва ни терен, където да им построим жилища. Отговор нямаме, засега са обещания. Не сме претенциозни, устройва ни и място, отдалечено на 15-20 км от завода, транспорт ще осигурим.  
 - Общежития тип човечарници ли ще строите?
   -  Не, говоря за нормални семейни жилища. Ние нямаме проблем да си финансираме сами строежа, трябва ни петно.
    - Николов може да каже, че не си плащате данъците тук и че няма защо да се грижи за вашите работници?
   - Ние сме голям данъкоплатец и по закон превеждаме данъците си в републиканския бюджет, но тези средства се въртят в рамките на икономиката, стигат и до Бургас. Нашите работници и семействата им живеят тук, харчат парите си тук. При нас всичко е прозрачно, ние сме коректни платци. В рамките на месеца се издължаваме и към всички доставчици на материали. Основно купуваме металите и суровините като цяло от българската индустрия. Купуваме в левове, изнасяме готова продукция и внасяме  евро, работим за активното салдо на държавата. Но от нея получаваме обещания, не и помощ. Ако трябва да съм откровен, аз не чакам държавата да ми намери клиенти и да ми развива производството, но очаквам индиректна помощ - да бъдем включени в програми за  финансиране с голямо разсрочване, за да вложим свеж паричен поток като инвестиция. Други държави и други общини в Европа намират начини да помагат на фирмите си. На последния панаир в Берлин изложихме наш вагон, който се прие много добре от познавачите в бранша. Горди сме, но ни е нужно и малко разбиране, тук, на родна земя.
Автор: Катя КАСАБОВА
Прочетена: 6236
Коментар на: iordan 12.01.2012г. 06:37:29
sega trqbva novo na4alo
Коментар на: nikoi 12.05.2012г. 00:33:57
novo nathalo sas stari kurvi ne stava
Добави своето мнение в коментарите:

Име:
E-mail:
Коментар:
Въведи кода :